Ciabatta:

 

Veel reacties gehad op mijn foto die ik geplaatst had op Facebook.

Zomaar een keer geprobeerd, maar wat een succes zeg!

Mijn gezin hadden het zo verorbert zo lekker. Je proeft dat het met liefde is gemaakt.

En laten we nu eerlijk zijn, zelf maken is toch veel lekkerder. Het kost alleen wat meer tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Probeer het maar, je zult versteld staan.

Voor het voordeeg heb je nodig:

mespuntje gedroogde gist (klik)

150 gram Patentbloem

150 ml water.

Ik ben begonnen met het voordeeg te maken een avond van tevoren.

Je doet alles in een kom en roer het door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur een nacht rijzen. (Ik had de kom in mijn oven gezet, natuurlijk niet aan).

Voor het deeg:                          Verder nodig:

300 gram patentbloem                                Olijfolie om in te vetten

200 ml water, lauwwarm                             Bloem voor het werkblad 

9 gram zout                             

1/2 tl gedroogde gist (klik)

Vermeng alle ingrediënten voor het deeg samen met het voordeeg.

Als je een vrijstaande mixer hebt ,gebruik dan een platte menghaak, het deeg is erg plakkerig en is daarom lastig te mengen met een deeghaak .Kneed het deeg 6 min.

Je kunt het natuurlijk ook met de hand kneden, maar onthoud wel dat het deeg niet erg te hanteren is, omdat het zo klef is.

Schep het deeg in een plastic die je rijkelijk met olie ingevet hebt, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg rijzen 45 min op kamertemperatuur.

Na die tijd ga je het deeg omslaan. Maak je handen wat nat en neem het deeg aan 1 kant in je hand zodat het wat uitrekt.

Dit sla je over het deeg heen en herhaal dit aan alle kanten. Dit filmpje laat zien hoe je dat precies doet.

Herhaal het rijzen en omslaan nog 2 keer en laat dan het deeg nog 45 min rusten.

In totaal heeft het zo'n 3 uur gerezen (Dus neem de tijd).

Bestuif je aanrecht met bloem en stort het deeg daarop.

Strooi ook een beetje bloem op het deeg. Maak 2 gelijke stukken. Doe dit voorzichtig en met bebloemde handen.

Leg de stukken op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier.

Vorm de stukken todat je denkt dat ze op een ciabatta brood lijken.

Verwarm je oven ,met een bakplaat en ovenschaal voor op 230 graden 30 min.

Schuif het deeg in de ovenschaal als de oven heet genoeg is, schenk er een half kopje (Lauw water) bij.

Bak het ciabattabrood af in 30 min.

Laat je weten hoe je het vond?

Eet smakelijk.