
Ajvar (aai-var):
Wat een heerlijke dag om weer in de keuken te staan en mijn ontdekkingen met jullie te delen! Zoals jullie weten, ben ik altijd op zoek naar nieuwe smaken en manieren om verantwoord en vooral lekker te eten. Vandaag neem ik jullie mee op een culinaire reis naar het zonnige Turkije, waar ik een waanzinnige delicatesse heb ontdekt die je smaakpapillen gegarandeerd zal doen dansen: Ajvar!(aai-var)
Wat is Ajvar?
Ajvar, mijn nieuwste keukengeheim, is een verrukkelijke puree gemaakt van geroosterde paprika's en aubergines, vaak verrijkt met een vleugje knoflook en een klein beetje chilipeper voor de liefhebbers van een pittige kick. Het heeft een diepe, rokerige smaak die perfect balanceert tussen zoet en hartig, en het is zó veelzijdig dat je het letterlijk overal bij kunt gebruiken. Dit is een gerecht dat je gewoon in je repertoire moet hebben!
Een stukje geschiedenis...
Ajvar komt oorspronkelijk uit de Balkan, en het is vooral populair in landen zoals Servië, Macedonië en Kroatië. Maar wist je dat ook in Turkije Ajvar een geliefd ingrediënt is? De Turkse versie is net zo heerlijk en wordt vaak geserveerd als onderdeel van een mezze, dat zijn kleine gerechtjes die je samen met vrienden en familie deelt. En daar zit voor mij de magie: Ajvar verbindt mensen aan tafel. Wat is er nou mooier dan dat?
Wat kun je doen met Ajvar?
Nou, waar zal ik beginnen? Ajvar is echt een alleskunner in de keuken. Hier zijn een paar van mijn favoriete manieren om het te gebruiken:
Dip it!,Gebruik Ajvar als een dip voor knapperige groentesticks of als spread op een lekker stuk versgebakken brood.
Sauce it!.Roer het door je pasta of soep of gebruik het als saus bij gegrilde kip of vis. Het voegt meteen zoveel smaak toe!
Marinate it!,Meng Ajvar met wat olijfolie en citroensap en je hebt een fantastische marinade voor vlees of groenten voordat je ze grilt.
Dress it! Meng een lepel Ajvar door je vinaigrette voor een verrassende salade dressing met een twist.
Zelf Ajvar maken – makkelijk en verantwoord!
Ik kan niet wachten om het jullie te laten zien! Zelf Ajvar maken is namelijk heel eenvoudig, en het is de perfecte manier om te genieten van een puur en verantwoord gerecht. Het enige wat je nodig hebt zijn wat verse paprika's, een paar aubergines, een goede scheut olijfolie, en een paar eenvoudige kruiden. Het is zo simpel, maar het resultaat? Pure magie!
Omdat ik zó enthousiast ben over lekker en verantwoord eten, ga ik iedere week maar liefst twee keer "live" op Facebook om jullie precies te laten zien hoe makkelijk je gerechten maakt.
Dus zet het alvast in je agenda: Maandag en Woensdagochtend op mijn Facebookpagina:
angelavanstrien
Vergeet niet je keukenschort voor de dag te halen, want we gaan samen iets heerlijks creëren!
Tot snel in de keuken, en laat me vooral weten wat jullie van Ajvar vinden en hoe jullie het gebruiken! Ik ben zó benieuwd naar jullie creaties.
Smakelijke groetjes,
Liefs Angela 😘
Je enthousiaste foodblogger
Ingrediënten:
• 8 grote zoete punt paprika’s (ca. 1 kilo)
• 2 grote aubergines (ca. 1/2 kilo)
• 1 mexicaanse peper (Jalapeno)
• peper
• zout
• olijfolie
• 3 tenen knoflook
Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden/160 hete lucht. Was de paprika’s, aubergines en pepertje en spreid ze uit over een bakplaat.
2. Bak de groenten ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven (ze zullen helemaal zacht worden). Laat ze hierna afkoelen en verwijder de stelen, zaadjes en eventueel de schil of velletjes. Hak de groenten in grove stukken en maal fijn met een staafmixer.Doe dit niet te fijn,het is lekker als er nog stukjes in zitten.
3. Verwarm ondertussen in een brede (hapjes) pan een laagje olijfolie. Pers de knoflook uit en bak deze in de olie totdat hij licht bruin begint te kleuren. Voeg de paprika-aubergine puree toe en breng op smaak met zout en peper.
4. Verwarm de puree tot een kookpunt, en draai daarna het vuur laag. Laat de puree, onder regelmatig roeren, 1 uur lang stoven.
5. Giet de warme Ajvar in gesteriliseerde potjes en schenk een dun laagje olie bovenop. Draai de deksels meteen dicht, want terwijl de puree afkoelt, trekt deze meteen vacuüm.Ik zet ze meestal ondersteboven weg. De potten zijn zo langer houdbaar, en bewaar op een koele, droge plek. Na opening in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!
Laat je mij weten wat je ervan vond?