Lahmacun (Turkse pizza):



De Turkse Pizza die Je Smaakpapillen Laat Draaien van Vreugde!

Vandaag neem ik een snelle vlucht naar het prachtige Turkije, het land van rijke tradities, levendige markten en natuurlijk... Lahmacun! Heb je ooit gehoord van deze Turkse delicatesse die ook wel "Turkse pizza" wordt genoemd? Nou, trek je kookschort aan en zorg dat je klaar bent om je vingers erbij af te likken, want dit gerecht is een ware smaakexplosie die je gewoon móét proberen!

Wat is Lahmacun?

Lahmacun (spreek uit als "lah-ma-joon") is een dunne, knapperige platbrood bedekt met een smaakvolle mix van gehakt, tomaten, uien, en een aromatische combinatie van kruiden zoals peterselie, paprika en komijn. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en heeft zich verspreid over heel Turkije, waar het inmiddels een onmisbaar onderdeel is van de straatvoedselcultuur.

Stel je een pizza voor, maar dan lichter, knapperiger en met een heerlijke, hartige topping die barst van de smaak. Dit is niet zomaar een pizza die je snel in de oven gooit, nee, Lahmacun is een kunstwerkje op een bord dat je in staat stelt om even weg te dromen naar de drukke straten van Istanbul, waar de geuren van versgebakken brood en kruiden je tegemoet komen bij elke straathoek.

Waarom is Lahmacun zo Veelzijdig?

Hier komt het beste deel: Lahmacun is ongelofelijk veelzijdig! Het is eigenlijk de kameleon van de Turkse keuken. Je kunt het serveren als een lichte lunch, als snack, of zelfs als hoofdgerecht. Wil je een koolhydraatarme twist? Geen probleem! Maak de bodem van amandelmeel of bloemkool. Ja, je leest het goed, bloemkool! Het klinkt misschien gek, maar geloof me, het werkt en het is nog gezond ook!

En laten we het hebben over de topping. De klassieke versie is gemaakt met lams- of rundergehakt, maar je kunt eindeloos variëren. Probeer eens kipgehakt, of ga voor een vegetarische variant met linzen of champignons. Voeg wat pittige chilipepers toe voor een extra kick, of druppel er een beetje citroensap overheen voor een frisse toets. En vergeet vooral niet een flinke handvol verse peterselie en een paar schijfjes rode ui – het zijn de kleine dingen die het verschil maken!

Nog een leuk feitje: In Turkije wordt Lahmacun vaak geserveerd met wat frisse groenten zoals sla, tomaten, en komkommer, die je erin kunt rollen voordat je het opeet. Het is eigenlijk een soort Turkse taco, maar dan zonder de fiesta-hoed!😃

Waarom Moet Jij Lahmacun Maken?

Waarom jij Lahmacun zou moeten maken? Nou, ik kan je honderden redenen geven, maar laten we beginnen met de belangrijkste: het is waanzinnig lekker! Dit gerecht is een feestje voor je smaakpapillen en het perfecte excuus om eens iets nieuws uit te proberen in de keuken. Het is niet alleen makkelijk te maken, maar het is ook een geweldige manier om indruk te maken op je vrienden en familie. Wie wil er nu niet genieten van een zelfgemaakte, knapperige Lahmacun die vers uit de oven komt?

Bovendien, als je net zo enthousiast bent over de Turkse keuken als ik (en laten we eerlijk zijn, hoe kan dat niet?), dan is dit gerecht een must. Het is de perfecte introductie tot de rijke en gevarieerde smaken van Turkije. En het mooiste van alles? Je kunt het helemaal naar jouw smaak aanpassen.

Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in, meng die heerlijke kruiden, en bak je eigen Lahmacun die je meevoert naar het zonnige Turkije, zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Ik beloof je dat je bij elke hap zult denken: "Waarom heb ik dit niet eerder geprobeerd?"

Afiyet olsun! (Eet smakelijk!) 🌶🍋

Ingrediënten:


Aantal personen: 2

• 350 g extra bloem
• 1 zakje droge gist (à 7 g)
• zout
• 1 tl bakpoeder
• 350 g griekse yoghurt
• 1ui
• 1 teen knoflook
• 1 rode puntpaprika
• 1groene peper
• 1 bosje platte peterselie
• 1 el ajvar (pittige paprikapasta)  
• 2 tl chilivlokken
• 400 g half om half gehakt
• 1 ui
• ijsbergsla

Bereiding:

Kneed van de bloem, de gist, 1 tl zout, het bakpoeder en de Griekse yoghurt een soepel deeg. Bestuif het deeg lichtjes met bloem en leg het in een kom. Laat afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen.(ik doe het meestal een avond van tevoren).
Pel de ui en de knoflook. Halveer de rode puntpaprika en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika en snijd hem in grove stukken. Snijd de groene peper in de lengte in en verwijder eventueel de zaadlijsten. Was de peper en hak hem in stukken. Was de peterselie, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Doe de ui, de knoflook, de paprika, de peper, de peterselie, de Ajvar en de chilivlokken in een keukenmachine en maal tot een grove pasta.
Meng het paprikamengsel met het gehakt en breng op smaak met zout. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 8 stukken. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Rol een stuk deeg op een met bloem bestoven werkblad rond uit en bestrijk met wat van het gehaktmengsel.
Leg hem in de pan. Leg een deksel op de pan en bak de lahmacun in ca. 5 minuten gaar en krokant.(Je hoeft geen olie of boter in de pan te doen) Herhaal tot het deeg en het gehakt op is. Pel de zoete ui en snijd hem in ringen. Was de ijsbergsla, snijd hem fijn en verdeel hem met de zoete ui over de lahmacun. Lekker met een dipsaus van yoghurt, olijfolie, peterselie en chili vlokken.


Eet smakelijk!

 

Laat je weten wat je ervan vond?Of misschien heb jij nog wel een andere variant voor mij?Ik hoor het graag van je in een reactie!